Keskiviikosta sunnuntaihin

Kuljettuja kilometrejä noin 105 kilometriä.

Kuuntele ensimmäisen viikon kooste kokonaan Unwind – Helsingistä Nuorgamiin -podcastista Suplassa.

Keskiviikko (lähtöpäivä)

Helsinki – Sipoonkorven kansallispuisto (n. 26 km)

Lähtöaamuna ystävät tulivat toivottamaan onnea matkaan plakaattien kanssa. Pidin ensimmäisen tauon vasta 8 kilometrin kävelyn jälkeen.

Olimme suunnitelleet reitin kokeneen vaeltajaystäväni kanssa ja ajatelleet, että haen vettä matkan varrelta ravintoloista. Ravintolat olivat kiinni ja uuteen suunnitelmana päätin hakea vettä kartalla näkyneestä järvestä Sipoonkorven kansallispuistosta. Reitti järvelle oli raskas painavan rinkan kanssa nousuineen ja laskuineen. Eksyin myös kerran ja matkaan tuli vielä parin kilometrin ylimääräinen mutka.

Saavuin illalla kahdeksan maissa Bisajärvelle ja väsyneenä en jaksanut enää lähteä majoittumaan toisaalle. Nostin juomavettä järvestä ja pystytin teltan vastoin yleisiä sääntöjä kansallispuiston järven rannalle enkä merkitylle telttailualueelle…

Nukuin yli 11 tunnin katkonaiset yöunet, kun heräilin pitkin yötä mitä pienempiinkin rasahduksiin. Ensimmäinen yö aikuisiällä ulkosalla, retkikeittimellä illallisen kokkaaminen ja kaikki muu uusi ja jännittävä selkeästi vaati veronsa, mutta piti mielen myös valppaana.

Sipoonkorven kansallispuisto oli haastavaa maastoa ensimmäiselle päivälle. Nousut ja laskut rinkka selässä kostautuivat seuraavina päivinä.
Tauko Högberget-kalliolla, joka kohoaa yli 70 metriä merenpinnasta.

Rakkaat ystävät tulivat toivottamaan onnea matkaan lähtöpäivänä!
Veden käydessä vähiin mietin hetken nostavani vettä tästä lätäköstä. Onneksi oli vielä muutama desi jäljellä ja alle tunnin matka Bisajärvelle. Maku olisi varmaankin ollut mielenkiintoinen vaikka minulla hyvä vedenpuhdistaja mukana onkin.

Torstai

Sipoonkorven kansallispuisto – Pornainen (n. 27 km)

Aamulla nostin vettä taas järvestä ja suuntasin kohti Nikkilää. Nikkilän keskustassa söin lounaan ja suoritin pienimuotoisen hygieniahuollon S-marketin asiakasvessassa. Apteekista ostin kipugeeliä ja särkylääkettä.

Matka alkoi olemaan jo aikamoista linkutusta iltaa kohti, kun mieheni tuli tuomaan muutamia kotiin jääneitä tavaroita. Vietimme treffi-illan teltassani ja annoin myös muutamia ”turhakkeita” hänen matkaansa kotiin vietäväksi.

Perjantai

Pornainen (n. 5 km)

Aamulla herätessäni huomasin edellispäivän kiputilojen äityneen pahemmiksi. Oikean jalan lonkka/nivunen oli jäässä (ei toiminut tahdonalaisesti, vaan piti auttaa kädellä) ja pohjetta vihloi.

Olin pystyttänyt leirin metsään, jossa ei ollut vettä lähettyvillä. Sain luvan edetä vaeltajaystäväni neuvosta vain 5 kilometriä tuona päivänä – pari kilometriä Pornaisiin ja muutaman kilometrin siitä uuden leirin pystyttämiseen. Jalkani olivat kipujen lisäksi rakoilla, joten linkutuksen lisäksi jokainen askel vihlaisi johonkin hiertymään.

Päästyäni Pornaisiin, kävin syömässä ja lataamassa puhelimen paikallisessa ravintolassa. Parin kilometrin matka ravintolaan oli iso suoritus kiputiloissa, joten pidin ravintolassa pidemmän tauon.

Katsoin satelliittikuvasta metsän, joka ei olisi kenenkään takapihaa ja sinne olisi noin kolmen kilometrin matka. Ilman pysähdyksiä päivän viiden kilometrin matkaan kului noin neljä tuntia. Pidin taukoja muutaman sadan metrin välein ja sain teltan pystyyn vasta illalla. Metsä oli risukkoista ja epätasaista kivikkoa, eli perille pääsyn jälkeenkin sopivan telttapaikan etsimiseen meni tovi puolikuntoisena.

Lauantai

Pornainen – Askola (n. 17 km)

Edellisen päivän maksimissaan 5 kilometrin eteneminen oli selvästi auttanut lieventämään kiputiloja vähän. Pääsin särkylääkkeen avulla etenemään noin 15 kilometriä Monninkylän kautta Askolaan. Pidin tauon Monninkylän ravintolassa ja toisen Askolan S-marketin parkkipaikalla. Lounaaksi söin päivällä hampurilaisen, mutta keho alkoi selvästi kaivata vihreää ja pidinkin kasvis- ja marjapiknikin S-marketin luokse päästyäni.

Paikalliset vinkkasivat, että minun kannattaisi yöpyä Askolan Etujärven rannalla seurakunnan saunarakennuksen luona. Pesin nyrkkipyykillä vaatteitani ja peseydyin järvessä ennen nukkumaanmenoa.

Sunnuntai

Askola – Pukkila – Orimattila (n. 30 km)

Aamulla heräsin Askolan järven rannalla kirkonkellon soittoihin. Lähin kulkemaan kohti Pukkilaa, jossa näin ystäviäni ja puolisoni. Pidimme piknikin, jonne ystäväni toivat herkkuja ja leipomuksia. Lisäksi sain vielä yhdeltä ystävältä vyöhyketerapiaa. Hieronnan ja pitkän lepotauon jälkeen intouduin vielä jatkamaan vaellusta samana iltana ja kävelin puolilleöin asti. Sain kurottua vähän kilometrejä kiinni, jotka olivat jääneet viiden kilometrin päivän takia välistä. Pystytin leirin yhdentoista aikaan yöllä, jonka jälkeen nauhoitin podcastjakson teltassa.

Pukkilan kirkko on kaunis.
Näissä maisemissa nauhoitin ensimmäisen podcastjakson sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Kuuntele ensimmäisen viikon kooste kokonaan Unwind – Helsingistä Nuorgamiin -podcastista Suplassa.